Implantul dentar este in acest moment una dintre cele mai populare interventii chirurgicale care se poate realiza intr-un cabinet stomatologic. Rolul acestei interventii chirurgicale este de a inlocui absenta unuia sau a mai multor dinti. Aceasta metoda de inlocuire a dintilor cazuti din varii motive presupune introducerea in os a unui dispozitiv realizat din titan si alte aliaje. Acesta va functiona ca o radacina pe care se va realiza coroana dentara definitiva. De aceasta metoda de inlocuire a dintilor poate beneficia orice persoana atat timp cat nu exista probleme generale de sanatate care impiedica realizarea unei astfel de interventii chirurgicale.
Pentru a putea beneficia de un implant dentar, pacientul trebuie sa treaca prin anumite etape, acestea fiind:
- Consult amanuntit realizat de catre medicul stomatolog. Rolul acestui consult este de a evalua starea de sanatate a cavitatii bucale dar si a afectiunilor generale.
- Realizarea unor analize specifice. Rezultatele acestor analize trebuie sa dovedeasca faptul ca esti un pacient apt pentru realizarea implantului dentar.
- Realizarea unui computer tomograf pentru a putea avea informatii cu privire la tesutul osos.
Dupa parcurgerea acestor etape se trece la inserarea propriu zisa a implantului dentar. Aceasta se realizeaza in doua etape, dupa cum urmeaza:
- Etapa chirurgicala. In cadrul acestei etape se introduce implantul dentar in interiorul osului cu rolul de a crea radacina artificala necesara pentru a putea realiza coroana dentara definitiva. Dupa inserarea implantului dentar trebuie ca pacientul sa astepte 4 luni pentru ca implantul sa se integreze cat mai bine in os.
- Etapa protetica. In cadrul acestei etape se realizeaza coroana dentara definitiva. Aceasta este atasata de implantul dentar inserat in cadrul etapei chirurgicale. Aceasta etapa poate dura aproximativ o luna de zile.